Etablererprøven

For å selge alkohol, må du ha bestått kunnskapsprøve i alkoholloven - salg.

Hvem kan ta prøven?

Alle som ønsker det kan ta etablererprøven. Den som skal være daglig leder på et serveringssted må ha bestått etablererprøven, og ha fylt 18 år.

Hvor tar du prøven?

Etablererprøven kan tas på et av våre innbyggertorv. Ring oss for å bestille time. 

Gjennomføring av prøven

  • etablererprøven består av 50 spørsmål
  • kandidatene må svare rett på minimum 40 spørsmål for å bestå
  • maksimalt tidsbruk:  90 minutter
  • tilrettelegging: dersom du har dysleksi, er svaksynt eller har andre utfordringer kan du får tilrettelagt gjennomføring. Tilrettelegging krever legeattest.
  • hjelpemidler: lovdata kan benyttes
  • prøven kan tas flere ganger dersom den ikke bestås.

Hva koster det?

Du må betale kr. 400,- for å avlegge en prøve. Det må betales gebyr for hver prøve. 

Hva er pensum

Det er utarbeidet eget læremateriell for forberedelse til prøvene. Dette kan bestilles hos vinn.no. 

Pensum for etablererprøven er lovgivning av betydning for hvordan serveringsvirksomhet skal utøves. Dette knytter seg spesielt til hvilken lovgivning man må forholde seg til som næringsdrivende, herunder skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen, konkurslovgivningen o l.

Prøvebevis

Alle som består etablererprøven får et prøvebevis, som det er viktig å ta vare på. Dette er dokumentasjon på at du har nødvendig kunnskap om serveringsloven. Beviset er gyldig på ubestemt tid.

Mister du prøvebeviset, ta kontakt med kommunen der du tok prøven.