Etablererprøven

Etablererprøven er en test du må ta for å drive et serveringssted i Norge.

Hvem kan ta prøven?

Alle som ønsker det kan ta etablererprøven. Den som skal være daglig leder på et serveringssted må ha bestått etablererprøven, og ha fylt 18 år.

Hvor tar du prøven?

Etablererprøven kan tas på et av våre innbyggertorv. Ring oss for å bestille time. 

Gjennomføring av prøven

  • etablererprøven består av 50 spørsmål
  • kandidatene må svare rett på minimum 40 spørsmål for å bestå
  • maksimalt tidsbruk:  90 minutter
  • tilrettelegging: dersom du har dysleksi, er svaksynt eller har andre utfordringer kan du får tilrettelagt gjennomføring. Tilrettelegging krever legeattest.
  • hjelpemidler: lovdata kan benyttes
  • prøven kan tas flere ganger dersom den ikke bestås.

Hva koster det?

Du må betale kr. 400,- for å avlegge en prøve. Det må betales gebyr for hver prøve. 

Hva er pensum?

Det er utarbeidet eget læremateriell for forberedelse til prøvene. Dette kan bestilles hos vinn.no. 

Ved Lindesnesbibliotekene kan du bestille lån av læreboka "Læremateriell – etablererprøven for serveringsvirksomhet". Gå til nettsiden linbib.no for mer informasjon om lån av læreboken.

Pensum for etablererprøven er lovgivning av betydning for hvordan serveringsvirksomhet skal utøves. Dette knytter seg spesielt til hvilken lovgivning man må forholde seg til som næringsdrivende, herunder skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen, konkurslovgivningen o l.

Diplom

Alle som består etablererprøven får et diplom, som det er viktig å ta vare på. Dette er dokumentasjon på at du har nødvendig kunnskap om serveringsloven. 

Mister du diplomet, ta kontakt med kommunen der du tok prøven.