Hopp til her

Harepest påvist i Lindesnes

Harepest

Under harejakt i Lindesnes kommune ble det i begynnelsen av oktober funnet en død hare. Jegeren mistenkte harepest og sendte inn kadaveret til Veterinærinstituttet i Oslo. Kommuneoverlegen fikk i dag (091019) melding om at det ble påvist harepest (tularemi).

Man vil oppfordre grunneiere som leier ut til harejakt om å informere aktuelle jegere om at det er harepest i området slik at de kan ta forhåndsregler. Jfr. dette sykdomsfunnet, vil man også informere litt om hvordan sykdommen arter seg og om enkle forebyggende smitteverntiltak.

Hva er harepest?

Harepest er en zoonose, d.v.s. en dyreinfeksjon som kan overføres fra dyr til menneske. Harepest kan ikke overføres fra menneske til menneske. Sykdommen er forårsaket av bakterien Francisella tularensis. Harepest er svært smittsomt, og det skal lite til av smittestoffet før man blir syk. Smitten kan overleve lenge i miljøet, for eksempel i vann og gjørme. Smitten kan forekomme i vann også året etter f.eks. et lemenår, men er ellers et høstfenomen i år med stor gnagerbestand.

Hvordan kan man unngå smitte?

• Ikke ta i hare- og lemen- og beverkadaver uten hansker.
    • Vask gjerne hendene med sprit etter kontakt med døde dyr. Jegere er spesielt utsette under slakting av hare. Ikke glem å vaske hendene før du spiser!
  • Ikke drikk ukokt vann på heia!
    • Se etter om det er gnagerkadaver som kan forurense vannet i vannkilden din hvis du har egen brønn.
  • Ikke bruk feiekost der det er lort og støv etter gnagere.
    • Bruk gode hansker og fuktig papir eller klut slik at støvet ikke kan virvle opp.
  • Vask hender etter kontakt med hund og katt.
    • Dyr blir vanligvis ikke selv syke, men kan være reservoar for smitte.

Hvem kan bli syke?

Haredyr og noen andre gnagere er svært mottakelige, og vil normalt dø av blodforgiftning kort tid etter infeksjon. Menneske og f.eks sau er også mottakelige, men er mindre følsomme og vil normalt ikke dø av infeksjonen. Sykdommen kan behandles med antibiotika. Har du mistanke om at du er smitta, bør det være lav terskel for å oppsøke lege. Rovdyr, storfe, hest og andre arter er lite mottakelige og utvikler sjeldent sykdom, men de kan fungere som reservoar.

Smitteoverføring

Smitten kan overføres gjennom direkte kontakt med syke eller døde dyr, innånding av dråper/infisert støv, konsum av infisert vann og kjøtt, eller via blodsugende insekt som mygg og flått.

Symptomer hos menneske

Symptomene varierer med smittemåte. Innånding kan gi symptomer på lungebetennelse, mens smitte gjennom mat og vann gir diaré, kvalme og magesmerter. Ved smitte via hud oppstår det gjerne lokal hudbetennelse og hovne lymfeknuter, fulgt av feber, hodepine og brekninger. I noen svært få tilfeller kan det utvikle seg til alvorlig sykdom med blodforgiftning.

Inkubasjonstiden er 2–10 dager, vanligvis 3–5.

Les mer om tularemi hos menneske hos Nasjonalt folkehelseinstitutt: http://www.fhi.no/

David Andersen

Ass.kommuneoverlege nye Lindesnes